A jelenlegi helyzetünkben, ahol a gazdasági válság világszinten megnyilvánul, valamint a nagyhatalmaknak a meg nem szűnő törekvése a befolyásos övezetekmegváltoztatására és ezek kincseinek megszerzésére és használatára, a globalizáció mindinkább megnyilvánuló kihatásának feltételei mellett, egy létező harmonikus kapcsolat a környezet és a szociális – gazdasági fejlődés között a jelenlegi és jövőbeli nemzedékek számára nem csak fontos, hanem kötelező!

A védett területek létrejötte annak a felismerésnek köszönhető, ami rádöbbentett arra a veszélyre, amit a környezetünk értékcsökkenése tartogat és milyen negatív kihatásai lehetnek ezeknek az emberre és tevékenységeire. Ezek lényegében vízi és szárazföldi,speciálisan a biológiai diverzitás és a természeti és kulturális erőforrások megvédésére illetve fenntartására szánt, törvényes vagy más hatékony kereteken belüli igazgatásra szánt területek.

„Az Európai Bizottság 2006-ban elkészítette az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos cselekvési tervét, amelyet később az EU 27 környezetvédelmi minisztere jóváhagyott. A cselekvési terv célja olyan átfogó cselekvési program és célkitűzések meghatározása volt, amely lehetővé teszi, hogy az EU 2010-ig teljesíteni tudja a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására vonatkozó kötelezettségvállalását.”(További információ itt olvasható)

„Az Üzlet és Biodiverzitás Program 2003-ban jött létre azzal a célkitűzéssel, hogy támogassa magánpartnereit a társadalmi és környezetvédelmi kérdések kezelésében. A Program kulcsfontosságú prioritása, ami egy IUCN Tanácsa által jóváhagyott stratégián alapszik, hogy részt vegyen azon üzleti szektorokban, amelyeknek jelentős kihatása van a természeti erőforrásokra és megélhetésre. Ezek magukba foglalják az olyan iparágakat, mint a bányászat, olaj és földgáz, biodiverzitástól függő iparágak, mint a halászat, mezőgazdaság és erdészet, pénzügyi szolgáltatások és „zöld” vállalatok, mint például a biogazdálkodás, megújuló energia és természetalapú túrizmus.” (További információ itt olvasható)

 

Comments are closed.