„Amerika szárazföldi területei a világon a legátfogóbban védett szárazföldi területek közé tartozik, összesen 22% Latin Amerika és Brazília szárazföldeinek védetté vannak nyilvánítva.

Ezzel szemben Ázsiának nagyon tág területei maradnak védelem nélkül. Ázsia déli részének többségén intenzív emberi foglalkozás megy végbe jelenleg, és csupán egy kevés természetes terület maradt meg. Ezzel szemben Észak-Eurázsiában még mindig óriási természetes vagy félig-természetes területek találhatók, viszont máig csupán egy nagyon kicsi arányukat nyilvánítottak ki védett területnek.

A Csendes-óceáni szigetek a világon a legkevésbé védett szárazföldi területek. Bár úgy tűnik, hogy Antarktisz rendelkezik a legkissebb védelemmel, ez azért van mert nincs lefedve a kontinentális terület, de a valóságban az Antarktiszi Egyezmény miatt jelentős védelmet élvez.

Jelentős variációk vannak a régiók közt, ami az IUCN management-kategóriákat illeti. Ahogyan az várható is volt, azokban a régiókban, ahol hosszan tartó intenzív emberi foglalkozás volt, azokon a megmunkált tájak dominálnak: Dél Ázsiában a IV-es kategória dominál (51%-a a teljes területből védett) , Európában a V-kategória (46%) míg Észak Afrikában és a Közel Keleten a VI-os kategória (62%)” (További információkat itt olvashat)

 

Comments are closed.